Solbriller.com

Dyrenes teknologi

Nordmenn ser vi på kjæledyrene som familiemedlemmer. Seksti prosent av husholdningene har et kjæledyr, og mange får hjelp av ny teknologi til å passe på dem. Katter gikk akkurat forbi hunder som nummer én, men hunden er fortsatt menneskets beste venn.

Markedet for dyrepleie er mye mer enn Whiskas og Pedigree. Det omsettes for hundrevis av millioner kroner innen helse, klær, skolering, og til og med frisørsalonger for dyr. Sist men ikke minst har det kommet en masse ny teknologi som både mater dyrene, og passer på hvor de befinner seg til en hver tid.

Chip

Microchipping har resultert i at eierne kan spore dyrene sine via  mobiltelefonene. Hvis et mistet kjæledyr som hund og katt  blir funnet er en av de første tingene en veterinær gjør å sjekke om dyret er chippet.

Å sette inn en mikrochip tar bare noen få minutter å utføre, men varer livet ut, noe som gjør det så mye lettere for eiere å bli gjenforent med dyr som har forsvunnet. Innsetting kan gjøres på veterinærhøgskolen eller hos den lokale kjæledyr klinikken.

Kamera

Mange ensomme dyr får nå også hjelp av webkameraer. De fleste intelligente dyr gjenkjenner ansikter på skjerm og dessuten lyden, selv om det må sies at det ikke virker like godt på alle. Lyden er nemlig ikke helt lik, og et endimensjonalt ansikt på en skjerm blir for noen dyr helt ubegripelig.

Ifølge Dyrebeskyttelsen  blir mange dyr blir roligere av å se sin eier på skjermen hver dag, men like viktig er det at kommunikasjonen også beroliger menneskene. Det blir lykkeligere eiere også, for det viser seg at videokonferansen med dyrene hjelper minst like bra på mennesker, som kan spille litt Bingo samtidig som de mater kjæledyret.

Leker

Dyrene savner mennesker for vennskap, men trenger  også underholdning og lek selv om eieren ikke er hjemme. Ofte kan et kjedelig liv være direkte helsefarlig for et dyr. Da kan det være en ide å prøve ut litt ny teknologi som FroliCat Bolt. Enheten er bare en laserpeker for å få en katt til å jage, og fungerer  når du ikke er hjemme, vet at eieren trykker på knappen i en app.

Mat

Automatiske vanndispensere har blitt svært populære. Alle dyr trenger et balansert kosthold, og dette inkluderer vannforsyningen. I gjennomsnitt bør en hund eller en katt drikke minst ti ganger per dag. De bruker ikke glass eller flaske, og er ikke i stand til å drikke mye fort. Dyrene blir rett og slett sliten i tungen, og foretrekker derfor å drikke mindre.

Takket være ny teknologi kan automatiserte vanndispensere hele tiden tilføre friskt vann via en fontene der vannet sirkulerer gjennom et filter, og dessuten tar til seg oksygen når det er i fritt fall.

Mat dispensere som også kontrolleres via apper er nesten like populære. I appen setter man opp hvor ofte dyret skal fores, og med hvor mange porsjoner per gang. Appen sier automatisk i fra hvis dispenseren må etterfylles. Dersom man i tillegg har kamera kontakt med dyret, og ser at det har vært spesielt aktivt, eller at det står foran en tom matskål, kan eieren via appen mate dyret manuelt.