Solbriller.com

Komplikasjoner etter en stomioperasjon

Det er vanlig at stomiopererte opplever en form for komplikasjon etter operasjonen, og det kan skje en uke, en måned eller flere år etter. Uavhengig av om det er utført en ileostomi-, urostomi- eller colostomioperasjon kan det oppstå komplikasjoner. De vanligste komplikasjonene er peristomale hudproblemer og brokk.

For helsepersonell, assistenter og sykepleiere som ikke er stomispesialister eller som ikke har erfaring med å gi stomibehandling, kan det være en fordel å ha kunnskap om de vanligste komplikasjonene som kan oppstå etter en stomioperasjon. Har du større kjennskap til stomi, vil du også bedre kunne hjelpe stomipasienter til å leve det livet de ønsker så langt som mulig.

Peristomale hudproblemer er vanlige

Et peristomalt hudproblem er en av de vanligste komplikasjonene for stomipasienter og er årsaken til en tredjedel av alle besøk hos stomisykepleierne. Hvis huden rundt pasientens stomi blir irritert, kløende eller rød og øm, kan dette gi komplikasjoner. Uansett hvilken type stomi det er, er det dessverre mange mennesker som daglig lever med et hudproblem[1]:

  • Ileostomi: 57 %
  • Urostomi: 48 %
  • Colostomi: 35 %

Den hyppigste årsaken til peristomale hudproblemer er irritasjon på grunn av lekkasje. Både kropp og stomi kan endres kontinuerlig, så hvis det oppstår problemer, er det første du bør gjøre å sjekke formen og størrelsen på pasientens stomi og deretter justere hullet på hudplaten. Dersom hudplaten ikke har riktig passform, eller hvis den stomiopererte ikke kan se stomien, er det lett å sette posen feil på og dermed få lekkasjeproblemer.

En løsning på et lekkasjeproblem kan være å velge en hudplate som passer til pasientens kroppsform. Coloplasts BodyFit-teknologi med flate, convex og concave produkter passer til forskjellige kroppsprofiler og kan dermed forhindre lekkasje og hudproblemer.

Stomibrokk er blant de hyppigste komplikasjonene

Stomibrokk er, etter hudproblemer, den hyppigste komplikasjonen etter en stomioperasjon. Stomibrokk kan oppstå av forskjellige årsaker og vises som en bule på magen eller rundt stomien.

En bule ved stomien kan være et ekte brokk, et glidende brokk eller et falskt brokk:

  • Ekte brokk: tynntarmens slynge kommer ut gjennom fascieåpningen.
  • Glidende brokk: tarmen som bærer stomien vrir seg i underhuden.
  • Falsk brokk: økt abdominaltrykk, svak muskulatur og stomibærende tarm ligger normalt.

Stomipasienter kan få brokk allerede etter en uke, en måned og opptil flere år etter en stomioperasjon. Her kan du best hjelpe dine pasienter ved å gi råd om stomiprodukter som er egnet for brokk og utbulinger og om brokkbelter, som kan gi støtte til brokket og redusere plagene som personer med stomibrokk kan oppleve.

Stomiprodukter som hjelper pasientene dine

SenSura® Mio Concave fra Coloplast er det første stomiproduktet utviklet spesielt for brokk og buler. Den buede, stjerneformede hudplaten med patentert BodyFit-teknologi er utviklet for å omfavne bulen på magen uten å skape kanaler i hudplaten. SenSura Mio-serien er designet for å passe individuelle kroppsfasonger, enten du har en flat, innover eller utover kroppsprofil.

Coloplast tilbyr stomiprodukter som møter mange av utfordringene som stomipasienter opplever. Faktisk har Coloplast i mer enn 60 år utviklet innovative stomiprodukter i nært samarbeid med både brukere og helsepersonell. Du kan derfor være helt trygg når du anbefaler stomiprodukter fra Coloplast. Trenger du informasjon om produkter og tilbehør fra Coloplast, slik at du kan gi bedre råd om stomipleie, kan du alltid kontakte deres kundeservice.

[1] Study of peristomal skin disorders among patients with permanent stomas, P. Herlufsen et al., British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16.