Solbriller.com

Forskjellige typer solbriller

En solbrille er som ordet sier, en brille som brukes i solen og gjerne som beskyttelse av øynene. Når vi snakker om beskyttelse mener vi beskyttelse mot det skarpe sollyset, og spesielt handler det om beskyttelse mot solens farlige UV-stråler. Solbriller finnes i mange forskjellige typer og det er gjerne glasset som er den store forskjellen. Glassene har nemlig ulike funksjoner og vi har sett litt på disse.

Fargede glass

Du visste det kanskje ikke, men fargen på glassene har ulike funksjoner. Det kan derfor være kjekt å vite hva fargene passer best til, siden sollyset inneholder alle farger. Solbriller med gule glass sørger for at mengden med blått lys blir redusert. Disse glassene er derfor aller best når du oppholder deg ved havet, men også i tåke eller ved grått vær. Brune glass inneholder gule og røde fargestoffer, og dette gjør at de har noen av de samme egenskapene som briller med gult glass. Det finnes også solbriller med blått glass, og disse mest egnet på vannet, ved stranden eller svømmebassenget. Dette skyldes at de gjengir andre farger dårlig og det kan derfor være vanskelig å se disse andre fargene spesielt godt.

Glass med automatisk farge

Dette er solbriller der fargen på glasset skifter automatisk. UV-strålingen og kortbølget, synlig lys gjør at fargen skifter ved hjelp av en kjemisk reaksjon. Fargeskiftet gjør at glasset relativt raskt blir mørkere om det skjer en endring i lyset og så går det litt lengre tid før de blir lyse igjen. Endringen i fargen kan også skje ved ulike temperaturer. Når det er kaldt vil glassene bli mørkere og når det er varmt ute om sommeren vil ikke glasset bli fullt så mørkt.

Polariserte glass

Denne glasstypen er også svært populær og mye brukt når solen er veldig sterk, spesielt ved refleksjoner i snø eller når du er ute og seiler. Glassene vil sørge for at reflekslyset blir mye svakere.

Som du ser har fargen en del å si når du skal kjøpe deg nye solbriller. Du bør derfor tenke litt på hvor du bruker solbrillene dine mest og så kjøpe noen som tilfredsstiller behovet ditt.