Solbriller.com

Hvordan lages kondomer

Som du helt sikkert vet lages kondomer av gummi, og denne gummien utvinnes fra et tre som vokser i subtropiske klimaer. Disse gummitrærne er like høye som palmetrær og inni dem er det altså flytende gummi. Mesteparten av denne gummien går til å produsere bildekk, men noe av den får altså æren av å bli til et kondom.

Vulkaniseringsprosessen

Vulkaniseringsprosessen ble oppdaget av dekkprodusenten Goodyear, og som så mange andre oppdagelser skjedde også denne ved et uhell. Under et forsøk på å finne noe som kunne gjøre gummi mer holdbart ble noe av lateksen utsatt for varme og da oppdaget man at dette ga materialet en ny og mer elastisk konsistens. Tynne kondomer er ekstra vanskelige å lage!

Før lateksen går gjennom denne prosessen blir den etter tapping kondensert til et konsentrat på 60 %. Etter å ha blitt testet for blant annet renhet blir lateksen malt til en sammenhengende masse og så er det altså tid for vulkaniseringsprosessen. Etter endt behandling er det tid for å støpe kondomene, noe som skjer ved at støpeformer laget av glass dyppes i masse, tørker og dyppes enda en gang. Denne prosessen repeteres inntil man har oppnådd ønsket tykkelse på kondomet. Den sterke og tykke tuppen dannes fordi massen renner nedover.

Pakking og testing av kondom

Så snart produksjonsprosessen med støpning og tørking er over, er det tid for vasking og pudring med talkum. Dette siste blir gjort for å unngå at de klistrer seg sammen. Deretter er det på tide å rulle de nye kondomene av glassformen og la dem gjennomgå litt testing. Kondomprodusentene skal sjekke de nye varene for hull og dette gjøres ved hjelp av elektrisitet.

De ulike kondomprodusentene lar også deler av produksjonen kontinuerlig gjennomgå tester for å sjekke at produktet holder mål. Hos RFSU utføres disse testene i Sverige, der de har egne lokaler for formålet. Visste du at kondomet må tåle 20 liter med luft uten å sprekke? Videre skal de også kunne strekkes til de blir 40 cm brede. En av testene går ut på at kondomet blir fylt med vann og rullet over et papir som er spesielt designet til formålet.

Et trygt prevensjonsmiddel

Som du sikkert skjønner tar produsentene av kondomer jobben med å lage et prevensjonsmiddel som holder hva det lover, seriøst. Det er lite som blir overlatt til tilfeldighetene når kondomene produseres og testes. Husk bare på at kondomer er ferskvare med holdbarhetsdato, og selv om denne er relativt lang, så er den der. Blir kondomet for gammelt vil det bli sprøtt og dermed sprekker det og oppfyller ikke kravene til sikker sex.