Solbriller.com

Dette kan du gjøre selv på det elektriske anlegget

Selv om det er mye jobb på det elektriske anlegget du må sette bort til en autorisert elektriker, er det faktisk også noe arbeid du kan utføre selv for å spare litt penger. Er det noe elektrikere og andre håndverkere kan, er det å ta seg godt betalt.

Går du med planer om å fikse noe elektrisk arbeid, er det ekstremt viktig at du vet hva du selv har lov å gjøre og ikke. Det  kan nemlig koste dyrt å ta sjansen på å utføre en jobb selv, som i ettertid viser seg at du skulle latt en kyndig elektriker ta seg av. Det kan dessuten være farlig for brannsikkerheten, og du risikerer å ikke få noe igjen på forsikringen hvis noe skulle skje på grunn av arbeid du  har gjort ulovlig.

Disse jobbene kan du gjøre selv

Du har lov til å skifte ut og koble til lamper selv, men bare hvis lampene ikke er en del av den faste installasjonen i boligen. Du kan med andre ord skifte ut lamper som henger i en takkrok, for eksempel på kjøkkenet, og er koblet til med en kroneklemme, også kalt sukkerbit, og andre lamper med løse ledninger. Du kan også bytte ut ledningsbrytere. I tillegg har du lov til å skifte deksel på stikkontakter, brytere og koblingsbokser.

Nyttig video om hva du kan gjøre selv i egen bolig:

Viktig når du skifter støpsel

En annen ting du kan gjøre selv av elektrisk arbeid, er å koble til støpsler eller skjøtekontakter både med og uten jording opp til 25A. Du må imidlertid være ekstra nøye med at du ikke skader ledningen når du fjerner isolasjonen, og du må sørge for at det blir en god kontakt i tilkoblingsklemmen.

Det er også viktig at du bruker en ledning med jordleder hvis det du skal koble til krever en jordet kontakt. Jordlederen er som regel gul eller grønn og den skal kobles til både i støpselet og på det elektriske utstyret.

Disse jobbene må du sette bort til en elektriker

Absolutt all jobb som har med varmekabler å gjøre, har du ikke lov til å utføre selv. Du kan verken legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler i boligen din i gangen eller på badet, eller noen andre rom for den saks skyld. Autoriserte elektrikere som har lov å utføre arbeid på fastmonterte varmekabler skal stå oppført i Elvirksomhetsregisteret.

Du kan heller ikke koble til downlights eller fastmonterte lamper med  230 volt. Heller ikke fastmonterte brytere, dimmere og stikkontakter. Det sier seg kanskje selv, men du har heller ikke lov til å utføre noen form for arbeid i sikringsskapet.

Det er også viktig å tenke på at selv om du får kjøpt elektrisk utstyr og materiell hos elektroforhandlere, er ikke det synonymt med at du har lov til å montere utstyret selv. Sjekk derfor alltid om du har lov til å gjøre jobben selv før du begynner.

Unngå overdreven bruk av skjøteledninger

Det kan være fort gjort å ty til bruk av skjøteledninger hjemme. Det er imidlertid viktig å huske på at skjøteledninger er ment for midlertidig bruk. Vi omgir oss stadig med flere ting som trenger strøm, som for eksempel PC-er, nettbrett og mobiltelefoner. Har du  fort få stikkontakter hjemme, bør du kontakte en elektriker for å montere flere. Det vil alltid lønne seg med tanke på å redusere brannfaren. Det er også mer behagelig å kunne sitte hvor du vil hjemme og streame serier, game eller oppdage nye casino på nettet, uten at du må gå til et annet rom for å koble til strøm.