Spill kommer i alle former og og typer, og spres over forskjellige typer elektronikk. Priser og innhold varierer, og folk har forskjellige preferanser for hva og hvordan de foretrekker å spille. Men hvordan vet du hvilken plattform som er den beste for deg?
Vel, alt kommer an på hvilken type spill du foretrekker, og hvor du liker at spillingen foregår. Vil du spille på toget? I sofaen? Eller har du det best med å sitte ved et bord og fordype deg i en fantasiverden? Hva med størrelse på skjerm; liten, dataskjerm, en 50-tommers flatskjerm? Der finnes alle slags spill der ute, skjønt de er fordelt ut over forskjellige spilleplattformer; noen med eksklusiv binding til enkelte merker.
Plattformene kan inndeles i forskjellige typer: håndholdt konsoll, TV-konsoll, og PC.
De små håndholdte
Håndholdte konsoller er særlig gode for deg som liker å spille hvor du vil, når du vil, og de kan på grunn av størrelsen lett tas med i lomma eller veska. Selv om de skal lades opp med jevne mellomrom, gir de en god del bevegelsesfrihet, men har til gjengjeld vesentlig mindre skjerm. Disse er derfor best til spill som ikke krever intens konsentrasjon eller øye for detaljer, og de som kan avsluttes med kort varsel er å foretrekke. Gode spill til dette er sandbox-spill som Animal Crossing og Minecraft, og eventyrspill som Pokemon og Professor Layton.
Håndholdte konsoller er også helt klart den mest budsjettvennlige valgmuligheten.
Spill på storskjermen
TV-konsoller som Xbox og Playstation kobles til en skjerm, oftest den i stua. Derfor er de ideelle for spill man kan være flere om, som bilspill, slossespill, sportsspill eller skytespill. Skytespill kan spilles både alene og online, og populære titler er blandt annet Call of Duty, Fortnite, og Destiny. Konsoller er også gode for singleplayer-spill med en stil som ikke krever alt for stor presisjon, men til gjengjeld har mye bevegelse. Eksempler på disse er spill med parkour-elementer som Assassin’s Creed, Far Cry, og Batman seriene; og open-world spill som Grand Theft Auto, Just Cause, Red Dead Redemption, og Zelda.
Fordi man med controllerne til TV-konsoller styrer med tommelen, er det lettere styre bevegelser og reagere kjapt.
PC-gaming
PC kommer med utrolig mange valgmuligheter. På datamaskin har du den fordelen at det er lett å modifisere spillene, slik at du kan få en spillopplevelse som er tilrettelagt dine preferanser. PC har også muligheter for utvidelse av lagringsplass og yteevne, hvilket gjør det lettere for deg å ha et bredt utvalg av tilgjengelige spill for ethvert humør.
Gode dataspill
Datamaskiner er spesielt gunstige for online multiplayer spill, som World of Warcraft eller Genshin Impact. For avslapning finnes der en lang rekke simulasjonsspill og sandbox-spill, og om du trenger et adrenalinrush kan du finne en del horror-spill. Noen av disse spiller på å skape skummel stemning gjennom dunkel belysning og anspent atmosfære, med plutselige høye lyder eller angrep fra skumle vesener. Andre holder deg konstant på tåspissene med trusler fra alle kanter og konsekvenser for «feil» eller uforsiktige handlinger.
De fleste av disse finnes også på diverse spillekonsoller. Du kan spille de samme typene skytespill som på konsoller, men fordelen med PC er at du med musen kan få bedre presisjon når du sikter på motstanderen. Den samme presisjonen gjør seg gjeldende i spill med bygging, der nøyaktig utført detaljarbeid er vesentlig for et tilfredsstillende resultat.
Prisen på pc-spill er variabel, og det samme gjelder for selve maskinen, skjønt sistnevntes prisklasse avhenger av hvor mye den skal kunne trekke. Tung grafikk krever god elektronikk.
Spill for alle
Et fellestrekk for alle tre typer spilleplatform er at der er spill i enhver sjanger. Selv brettspill kan finnes på alle plattformer!
Gjør litt sjelesøking og bli enig med deg selv om hva du vil ha, og finn deretter ut hvor og hvordan du skaffer dem.