Solbriller.com

Hvorfor er rentene så høye på forbrukslån?

Mange har på et eller annet tidspunkt tatt opp et forbrukslån. Det kan være nødvendig når du ikke har fått lagt penger til side til uforutsette utgifter eller om du må bytte ut større ting i boligen din. Har man ikke penger, så må man i noen tilfeller låne i stedet. Fordelen med et forbrukslån er at det kan brukes til alt og det er mulig å låne helt opp til kr 600 000. Det vil si at selv de største prosjektene kan realiseres med hjelp av et slikt lån. Men, det koster en del penger i renter og hvorfor er det egentlig slik?

Høye renter

Det er flere årsaker til at renten på et forbrukslån er ganske høy, spesielt sammenlignet med andre lån, som f.eks. renter på billån. Den største årsaken er at du ikke trenger å stille med sikkerhet. Det betyr at banken tar en større del av risikoen. Dette gjør de ikke gratis, men tar seg godt betalt og dette skjer i form av en høyere rente. Banken fastsetter en rentemargin som de ønsker når du skal låne penger uten sikkerhet. Denne ligger i bunn og deretter er det kredittvurderingen (sjekk DinSide sin info om dette) som avgjør hvor høy renten blir. Her vil banken se på økonomien din og avgjøre hvor stor risiko de mener det innebærer å godkjenne lånet. Jo større risiko, desto høyere rente må du betale. Det er bankens måte å sikre seg at de i alle fall får betalt for å låne penger ut med en vis risiko for å ikke få dem tilbake.

Hvor høy en rente må du betale?

Du har kanskje sett flere reklamer der bankene lover en rente fra 7,9 %. Men, det er sjeldent noen opplever å få et lånetilbud med en slik lav rente. Dette skyldes blant annet at dette er den nominelle renten og dertil skal det legges diverse gebyrer. Dessuten er det også avgjørende hvor lang tid du bruker på nedbetalingen av lånet. Som nevnt er det kredittvurderingen som i siste ende avgjøre hvor høy rente du må betale. Renten vil derfor variere fra kunde til kunde, men du bør forvente å betale mellom 14 – 18 % i effektiv rente på et forbrukslån. Dette stemmer også ganske godt med de regneeksemplene som settes opp i reklamene. Her nevnes det ofte en effektiv rente på rundt 16 %, og det er også den mest vanlige rentesatsen på et forbrukslån.