Solbriller.com

Ulike typer lån i Norge

I Norge kan du velge mellom et stort antall låneprodukter innenfor usikrede lån. Dette er utvilsomt et resultat av hvor populært denne typen lån er blitt, men for menigmann kan det være en jungel av ord og uttrykk å sette seg inn i . Derfor, skal vi i denne artikkelen gå gjennom hvilke begreper du finner, og hva du kan forvente av de ulike lånene.

Nesten alle lånene listet opp her, er så kalt usikrede lån, som vil si dette er et lån uten pant i noe. Lån med sikkerhet, vil du typisk se ved boliglån hvor banken reelt har pant i huset. Refinansiering er i en annen gate, fordi du kan få refinansiering med eller uten sikkerhet i eiendom.

Forbrukslån

Forbrukslån er den mest vanlige typen usikrede lån, på lik linje med kredittkort, du vil se bankene tilby sine kunder. Her kan du se “forbrukslån”, “forbrukslån til bil” og andre låneformål, men prinsippet er akkurat det samme. Du låner penger til et eller annet, og det er ingen sikkerhet for å låne, noe som gjør du personlig skal betale ned uansett hva som skjer videre.

Mikrolån /SMS-lån

Mikrolån, SMS lån og andre begreper, er noe du ser oftere i andre land, som Danmark, men mikrolån i Norge finnes også. Dette er mindre beløp du kan låne, som typisk er under 10.000 kroner. Du kan låne som en løpende kreditt eller du kan få lånet utbetalt til bankkonto.

Det er ikke så alt for mange banker, som tilbyr lån under 10.000 kroner, men det er noen. Felles for alle, er du ikke låner lengre enn 12 måneder, og det vil vi heller ikke anbefale deg, fordi renten kan være forholdsvis høy, i forhold til forbrukslån hvor du låner et større beløp – paradoksalt nok. Dette skyldes etableringsgebyret, som blåser opp den effektive renten.

Kredittkort

Vi tar med kredittkort også på listen. Det er fordi kredittkort er et lån hvor du heller ikke behøver stille sikkerhet. Det som skiller kredittkort fra forbrukslån og eksempelvis mikrokreditt, er du ikke har en fast nedbetalingstid. Kredittkort gir deg tilgang til løpende kreditt, og du kan når som helst innfri hele gjelden som du ønsker. Du får også flere fordeler, som rabatter og cashback, noe du heller ikke får sammen med et forbrukslån.

Refinansiering

Refinansiering skiller seg fra alle ovenstående på mange punkter. Først og fremst kan du få refinansiering med eller uten sikkerhet. Dette er heller ikke egnet som et “nytt lån”, men til å innfri flere gamle lån, kredittkort osv., som kan gjøre du får en lavere rente og konstad totalt sett. På grunn av det særegne formålet til refinansiering, vil du ha muligheten til å ha en forlenget nedbetalingstid, på opptil 15 år, noe som ikke er tilfellet med forbrukslån. Et forbrukslån vil du maksimalt kunne ha i fem år. Dette kan ha en stor betydning for de med en stor gjeldsbyrde, fordi en forlenget nedbetalingstid kan løsne opp i hverdagsøkonomien og gjøre det enklere å få kontroll.