Det er kanskje noen som tror at effektiv lagerdrift bare er viktig for logistikkgiganter som Amazon eller Walmart, sammen med utpregede fraktselskaper som Posten, DHL, FedEx og mange flere. Det er langt fra sannheten, og selv de aller minste bedriftene og organisasjonene bør ha et forhold til hvilken funksjon lageret egentlig spiller i den daglige driften.
Enkle løsninger som gir oversikt
I noen tilfeller vil prosesser stille helt spesifikke krav til hvordan lagret skal være organisert, ikke minst når det gjelder for eksempel håndtering av næringsmidler eller bruk av roboter. Samtidig er det mange mindre virksomheter som har et enkelt lager, som kan innredes relativt fritt med lagerhyller langs veggene. Det gir oversikt og et mer ryddig lokale.
I sin aller enkleste form er det nemlig det lagerdrift dreier seg om, å få god oversikt. Da blir det enklere å håndtere lageret, både når det gjelder bestillinger og uttak av innsats- eller ferdigvarer. Selv de aller mest avanserte digitale logistikksystemene bygger egentlig på denne enkle logikken med formål å skape strømlinjeformede prosesser for vareflyt.
Betydelige lagerbeholdninger vs. just-in-time
I mange forbindelser har såkalt «just-in-tim» vært gullstandarden når det gjelder styring av lagerbeholdning og produksjonsprosesser. Hovedpoenget i dette prinsippet er at varer bedriften trenger leveres akkurat når de trengs, noe som reduserer bruk av både plass og kapital. I utgangspunktet er dette en fornuftig strategi, i hvert fall så lenge som leveringene av viktige varer er forutsigbare.
I nyere tid har det likevel blitt stilt en god del spørsmål rundt hvor ømfintlige mange selskaper er når det kommer til forstyrrelser i logistikk og leveringer. De globale utfordringene med halvledere og prosessorer har vist hvordan det kan gi mening å ha et relativt betydelig lokalt lager av kritiske innsatsfaktorer. Det er noe mange norske bedrifter må ha et forhold til i 2023, og noe du bør ha i bakhodet ved organisering av lageret.